EtusivuReseptitOta yhteyttä
Vehnäkorput

Ihanat pimeiden iltojen herkkupalat, vehnäkorput, ovat yllättävän helppo valmistaa ihan itse. Miksi tyytyä kauppojen kalliisiin teollisiin korppuihin, kun voit tehdä niitä halvalla ja helposti itsekin! Vehnäkorput ovat ihanan rapeita ja maukkaita makupaloja, joita on mukava nauttia teekupposen kera kiikkustuolissa (tai tavallisessa tuolissa) rentoutuen.

Korput mielletään usein vanhempien ihmisten herkuksi. Ehkäpä nuorempi sukupolvi ei ole saanut kunnollisia korppuja koskaan, eikä siksi tiedä miten ihania korput voivat olla. Saadaksesi taivaallisen maukasta ja rapeaa vehnäkorppua on niitä leivottava itse. Ei huolta, korput ovat yksinkertaisia, joskin aikaa vieviä leivonnaisia.

Ennen teollisia säilöntäaineita ja ison mittakaavan teollista tuotantoa leivottiin kotitalouksissa usein korppuja, sillä ne säilyivät hyvinä pitkään. Vehnäkorput ovat oivallinen välipala tai matkaeväs, jota on helppo kuljettaa mukana lämpötiloista ja muista olosuhteista riippumatta. Korput säilyvät rapeina ja maukkaina viikkokausia. Koska korput paahdetaan alhaisessa lämmössä rapeiksi, niissä eivät viihdy homeet eikä muutkaan elintarvikkeita pilaavat mikrobit. Valmista siis vaikkapa kolminkertainen annos vehnäkorppuja ja nauti tuotoksistasi jopa viikkoja!

Saadaksesi rapeita ja juuri oikeanlaisia korppuja on taikinan oltava pehmeää ja sitkon vahvaa. Korpputaikinalle on annettava myös pitkät lepoajat ja korppujen on myös noustava kunnolla ennen paistoa tai korpuista tulee kovia. Taikinassa on oltava sämpylätaikinaa enemmän sokeria ja rasvaa, jotta paahdossa saadaan aikaiseksi täydellinen rapeus ja väri.

Vehnäkorput

Noin 34 korppua.

  • 250 g lämmintä vettä (38 C tuorehiivalle/42 C kuivahiivalle)
  • 25 g tuoretta hiivaa (1 pussi kuivahiivaa)
  • 25 g sokeria
  • 6 g suolaa
  • 430 g vehnäjauhoja
  • 25 g pehmeää voita (huom. ei sulaa!)

Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi taikinaksi. Vaivaa korpputaikinaa kunnes vahva sitkoverkko on muodostunut, noin 15 minuuttia käsin ja 10 minuuttia koneellisesti. Anna taikinan levätä 20 minuuttia, kunnes taikina on kaksinkertaistunut.

Vaivaa taikinasta ilmakuplat rikki. Paloittele taikina 40 gramman painoisiksi paloiksi. Pyörittele taikinapaloista pyöreitä pullia. Pyörittele kämmenellä pöytää vasten palloista pitkulaisia korppuja. Asettele leivinpaperoidulle pellille tasaisin välein.

Anna nousta noin 45 minuuttia ison muovipussin sisällä. Muovipussi auttaa oikeanlaisen, kostean ja lämpimän, nostatusilmaston saavuttamisessa.

Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes pinta on kauniin värinen. Paistoväri saa jäädä vaaleahkoksi. Saadaksesi oikeanlaisen rakenteen korppuihin on paiston aikana annettava niille hiukan höyryä. Laitettuasi korput paistumaan uuniin voit nakata kourallisen jääpaloja uunin pohjalle, jotka vapauttavat höyryä tasaisesti paiston aikana. Voit myös asettaa uunin pohjalle uuninkestävän vuoan lämmityksen aikana ja kaataa vuokaan kylmää vettä muutaman desilitran, kun korput ovat uunissa.

Anna korppujen jäähtyä kunnolla ennen halkaisua. Voit halkaista korput niiden jäähdyttyä joko perinteisellä tavalla haarukalla pistellen ja repien tai sahalaitaisella puukolla. Levitä puolikkaat pellille tasaisesti.

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Laita korpun puolikkaat uuniin keskitasolle ja laske uunin lämpötila 50 asteeseen. Paahda korppuja alhaisessa lämmössä, kunnes ne ovat kauttaaltaan rapeita. Riippuen korppujen määrästä ja paksuudesta tässä kestää noin 3 tuntia. Voit ottaa yhden paksuimmista korpuista kahden tunnin jälkeen ja testata sisuksen rapsakkuutta. Toista 20 minuutin välein, kunnes olet tyytyväinen rapeuteen.

Säilytä purkissa tai esimerkiksi tyhjässä vehnäjauhopussissa! Korput säilyvät kuivassa, hajuttomassa, lämpimässä ja pimeässä paikassa useamman viikon, jopa kuukausia.

Avainsanat: vehnäkorppu, korppu, korput, anturakorput, rapeat, maukkaat, helppo, ohje, resepti, leivonta

⇢ Seuraavalla sivulla: Sitruuna-mustikkakahvikakku
⇠ Edellisellä sivulla: Marjapaistos


Lukijoiden arvosana:

*****

Sinun arvosanasi:Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


4

– AIO 20.11.2023

Ajankohtaista

Joko olet leiponut ihanaa puolukka-toscapiirakkaamme!
Kirpsakan makea puolukka-toscapiirakka vie kielen mennessään!


© 2014-2022 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact