EtusivuReseptitKurssitOta yhteyttä

Voitaikina

(Esim. noin 10 kpl joulutorttuja)

  • 280 g jääkylmää vettä
  • 4 g suolaa
  • 400 g pakkaskylmiä vehnäjauhoja

Kaulintaan:

  • 400 g kylmää voita

Nosta vesi ja vehnäjauhot kylmään edellisenä päivänä. Valmista erittäin kylmistä aineista taikina nopeasti sekoittaen.

Huom! Älä vaivaa taikinaa – taikinaan ei saisi muodostua sitkoa. Riittää, että ainekset ovat kunnolla sekaisin.

Kääri lyhyen lepoajan jälkeen voi taikinan sisään.

Kaulimella pehmennetty voi kääritään taikinan sisään.

Kaulintakaava on 4x4.
Taikina kaulitaan noin 1 cm paksuiseksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi, jonka jälkeen se taitellaan neljään osaan. Taita pitkät päädyt keskelle niin että toinen pääty on hieman yli keskikohdan ja toinen hieman alle keskikohdan. Näin kerroksista tulee tasaisempia, kun keskikohta ei ole ns. avoin. Taita taikina keskikohdasta kaksinkerroin ja taikinassa on nyt neljä kerrosta. Kaulinta tehdään neljä kertaa ennen aukikaulimista. Taikina aukikaulitaan noin 3 mm paksuiseksi levyksi, josta tuotteet valmistetaan.
Lepoajat kaulintojen välillä 15 minuuttia.

Viikkaa taikina niin, että siihen muodostuu neljä kerrosta.

Ennen aukikaulintaa eli tuotteiden valmistusta tulee taikinan levätä jääkaapissa vähintään 30 minuuttia, mieluiten 2-3 tuntia. Valmiiden tuotteiden lepoaika jääkaapissa ennen paistoa mielellään yön yli.
Pyri kaulitsemaan ilman jauhoja. Mikäli kuitenkin käytät vähän jauhoja, putsaa taikinan taitoksista ylimääräiset jauhot pullasudilla.

Kaulimisen apuna voi käyttää leivinpaperia. Muotoile taikinasta vaikka joulutorttuja!

Voitaikinaleivonnaiset paistetaan 220-230 asteessa kypsiksi asti.
Paistossa tulee olla tarkkana siitä, että tuote on varmasti kypsä. Tuotteen kypsyyden voit varmistaa tarkastamalla pohjan paistovärin.

⇢ Seuraavalla sivulla: Sandra leipoo - Jouluinen näkkileipä
⇠ Edellisellä sivulla: Kuohuva karpalokakku


Lukijoiden arvosana:

*****

Sinun arvosanasi:



Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Ei kommentteja vielä.

Ajankohtaista

Joulu tulla jollottaa.
Leivo jouluiseen kahvipöytään vaikkapa näitä herkkuja: gluteeniton suklaa-marenkijäädyke, suklaatryffelikakkua ja rommirusinapullaa!


© 2014-2017 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact