EtusivuReseptitKurssitOta yhteyttä

Näyttävä kaksivärinen moussekakku on yhdistelmä kuohuviini- ja karpalomoussea. Kuohuviinin voi halutessaan korvata samppanjalla! Suussa sulava moussekakku viimeistellään makealla kinuskilla. Ilmaakin kevyempi moussekakku valmistuu kuumamarengin avulla.

Kuohuva karpalokakku

Yksi 16 cm halkaisijan korkea kakku.

Keksipohja:

  • 150 g aito vaniljakeksi, täytekeksi
  • 40 g sulaa voita

Murusta keksi, lisää voisula ja sekoita tasaiseksi. Voit murustaa keksin myös monitoimikoneella, jolloin saat tasaisempaa keksimurua. Levitä keksi-voimuru leivinpaperilla pohjustetun korkeareunaisen irtopohja vuoan/kakkurenkaan pohjalle, painele kevyesti tasaiseksi lusikalla. Älä paina keksipohjaa täysillä voimillasi, jotta kakku on helppo syödä ja leikata.

Valmista ensin kuumamarenki mousseja varten. Kuumamarenki antaa mousselle ihanan samettisen ilmavuuden ja makeuden.

Kuumamarenki (italialainen marenki):

  • 100 g valkuaista (n. 3 m-kokoisen kananmunan valkuaista)
  • 190 g (n. 2,2 dl) sokeria
  • 80 g (80 ml) vettä

Kuumenna vesi ja sokeri kattilassa 116-asteiseksi. Sekoita tasaiseksi vasta seoksen lämmettyä. Aloita valkuaisten vaahdottaminen. Keitä sokerivettä 123-asteiseksi. Nyt valkuaisten tulisi jo olla hyvin pehmeää valkoista marenkia. Vaahdota valkuaisia suurella nopeudella ja kaada kuuma sokerivesi ohuen ohuena nauhana marenkiin. Pienennä sekoittimen nopeutta hitaalle ja vaahdota marenkia, kunnes se on jäähtynyt. Tunnustelemalla kulhon pohjaa ulkopuolelta ja tarvittaessa itse marenkia, tiedät koska se on jäähtynyt kunnolla. Kuumamarenki on valmis, kun se on kiiltävän valkoista ja ilmavaa ja jäähtynyt kokonaan. Kuumamarenki säilyy huoneenlämmössä sellaisenaan moussejen valmistuksen ajan. Valmista ensin karpalomousse.

Karpalomousse:

  • 4 rkl vettä
  • 170 g karpaloita
  • 30 g sokeria
  • 90 g kuumamarenkia
  • 2,5 tl liivatejauhetta + 2,5 rkl kylmää vettä (4 liivatelehteä)
  • 1 dl vispikermaa
  • 100 g Creme Fraiche (esim. 28% Arla)

Keitä keskilämmöllä vettä, karpaloita ja sokeria noin 15 minuuttia, kunnes karpalot ovat pehmenneet. Paseeraa kuuma seos tiheän siivilän läpi, säästä seoksesta irtoava karpalomehu karpalomousseen. Anna jäähtyä haaleaksi tai kokonaan. Voit keittää ja paseerata karpalot jo edellisenä päivänä!

Yhdistä liivatejauhe ja kylmä vesi läpinäkyvässä juomalasissa, sekoita tasaiseksi. Anna liivatteen turvota vedessä noin 5 minuuttia. Vaahdota kerma. Vaahdota creme fraiche kevyesti notkeaksi. Kuumenna turvonnut liivate mikrossa takaisin juoksevaksi lyhyillä sykäyksillä. Huomioithan, että liivate kuohuu herkästi lämmetessään – vahdi mikroa! Sekoita liivate tasaiseksi ja kaada karpalomehun sekaan. Sekoita vispilällä tasaiseksi.

Mikäli karpalomehu tuntuu kuumalta anna sen jäähtyä haaleaksi ennen seuraavaa vaihetta. Kuuma karpalomehu sulattaa kermavaahdon ja creme fraichen. Sekoita kuumamarenki creme fraicheen. Nostele creme fraiche-kuumamarenkiseos karpalomehuun. Sekoita reunoja ja pohjaa myöten, jotta liivate ei jää paakkuiseksi. Nostele kermavaahto nuolijalla karpalomoussen joukkoon. Riittää, että seos on tasaista. Kaada karpalomousse nopeasti keksipohjan päälle ja tasoita pinta. Kopauta vuoka pöytää vasten, jotta isoimmat ilmakuplat menevät rikki. Nosta kakku jääkaappiin hyytymään noin 1 tunniksi. Valmista tällä välin kuohuviinimousse.

Kuohuviinimousse:

  • 125 ml puolikuivaa kuohuviiniä tai shampanjaa
  • 90 g kuumamarenkia
  • 2,5 tl liivatejauhetta + 2,5 rkl kylmää vettä (5 liivatelehteä)
  • 1 dl vispikermaa
  • 100 g creme fraichea

Yhdistä liivate ja kylmä vesi edellisen moussen tapaan, turvota ja kuumenna juoksevaksi. Lisää lämmin liivateneste kuohuviinin joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Vaahdota kerma. Vaahdota creme fraiche notkeaksi. Sekoita kuumamarenki creme fraicheen. Kaada haalea kuohuviini-liivateseos ohuena nauhana creme fraicheen, samalla erittäin voimakkaasti sähkövatkaimella tai käsivispilällä sekoittaen. Sekoita reunoja ja pohjaa myöten, jotta liivate ei jää paakkuiseksi. Nostele kermavaahto nuolijalla kuohuviinimoussen joukkoon. Kaada kuohuviinimousse karpalomoussekerroksen päälle varovasti ja tasoita pinta. Kopauta vuokaa kevyesti, jotta isoimmat ilmakuplat menevät rikki. Nosta jääkaappiin vähintäänkin 4 tunniksi jähmettymään. Pyöräytä paletti- tai voiveitsellä vuoan reunoja myöten ja irrota irtopohjavuoka varovasti jähmettyneen kakun ympäriltä.

Tämä kakku koristellaan makeilla kinuskivalumilla, karpaloilla ja marengeilla. Ohjeen koristemarenkeihin löydät täältä. Halutessasi voit jättää kinuskin pois ja koristella kakun muutenkin itsellesi mieluisaksi!

Valmista kinuski kakun päälle ja sokeroi halutessasi pakaste/tuoreita karpaloita kakun koristeeksi. Vatkaa yksi kananmunan valkuainen kevyesti ja pyöräytä karpalot valkuaisessa, sen jälkeen kasta ne hienossa sokerissa ja anna kuivua leivinpaperin päällä. Huurteiset karpalot ovat kaunis koriste kakun päällä. Voit kuorruttaa kakun pinnan kokonaan kinuskilla tai tehdä vain valumareunat. Tästä määrästä riittää kakun koko pinnalle.

Kinuskikuorrute:

  • 100 ml kuohukermaa
  • 1 dl sokeria
  • Pieni nokare voita

Mittaa aineet isoon kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Anna seoksen kiehua voimakkaasti poreillen keskilämmöllä 15 - 25 min, kunnes seos sakenee. Sekoita välillä, varsinkin keittoajan lopussa, ettei seos tartu pohjaan. Voit tarkastaa onko kinuski valmista tiputtamalla sitä tipan kakun pinnalle. Kinuski on valmista, kun se ei imeydy kakun pintaan. Kaada kinuski vielä lämpöisenä kakun pinnalle ja levitä nopeasti paletilla/veitsellä, jos kinuski ei leviä itsestään. Tässä kakussa ei haittaa vaikka kinuski menisi hiukan reunojenkin yli! Mikäli haluat kuorruttaa vain reunat, lusikoi hiukan jäähtynyt kinuski kakun pinnan reunalle ja työnnä hiukan yli, jotta saat kauniita kinuskivalumia.

Avainsanat: leipojat, leivonta, ohje, resepti, leivos, leivonnainen, uusi vuosi, uusivuosi, joulu, täytekakku, kakku, moussekakku, mussekakku, mousse-kakku, mousse, hyydykekakku, liivate, liivatejauhe, kuohuva karpalokakku, kuohuviini-karpalokakku, karpalomoussekakku, karpalokakku, kuohuviinimousse, kuohuviinikakku, shampanjakakku, shampanjamousse, samppanjakakku, samppanjamousse

⇢ Seuraavalla sivulla: Voitaikina
⇠ Edellisellä sivulla: Suklaatryffelikakku


Ei arvosteluja vielä!



Sinun arvosanasi:



Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Ei kommentteja vielä.

Ajankohtaista

Joulu tulla jollottaa.
Leivo jouluiseen kahvipöytään vaikkapa näitä herkkuja: gluteeniton suklaa-marenkijäädyke, suklaatryffelikakkua ja rommirusinapullaa!


© 2014-2017 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact