EtusivuReseptitKurssitOta yhteyttä

Maukas maalaisleipä maistuu erityisen hyvältä keittojen kanssa. Hapanjuureen leivottu ja jauhoilla koristeltu maalaisleipä on komea näky ruokapöydässä.

Voit leipoa maalaisleivän myös ilman hapanjuurta korvaamalla Levainin hapanjuuren 15 grammalla tuorehiivaa. Käytä tällöin hiivaa myös taikinavaiheessa!

Rukiisen hapanjuuren ohjeen löydät täältä.

Maalaisleipä

Levain:

  • 65 g vettä
  • 50 g ruishapanjuurta
  • 50 g vehnäjauhoja
  • 30 g ruisjauhoja

Sekoita tasaiseksi velliksi. Anna seistä yön yli öljytyssä kulhossa peitettynä huoneen lämmössä tai nosta jääkaappiin – säilyy jääkaapissa jopa 3 vuorokautta!

Levain turpoaa levon aikana runsaasti.

Seuraavana aamuna:

  • Levain edellisestä vaiheesta
  • 200 g vettä
  • 200 g vehnäjauhoja
  • 130 g ruisjauhoja
  • (5 g kuivahiivaa tai 20 g tuorehiivaa)
  • 13 g merisuolaa

Yhdistä vesi, jauhot ja halutessasi hiiva edellisessä vaiheessa tekemääsi Levainiin. Vaivaa koneella 10 minuuttia tai käsin 20 minuuttia. Taikina on vetelää, joten käsin vaivaaminen on hyvin vaikeaa. Lisää suola ja vaivaa vielä 5 minuuttia. Anna levätä kulhossa 3-5 tuntia. Kaada taikina hellävaraisesti jauhotetulle leivinpaperille ja muotoile kevyesti käsin lehden muotoon. Pyöräytä päädyt sormin ympäri. Anna nousta pellillä noin 30-60 minuuttia, kunnes leipä on saanut takaisin kimmoisuutensa ja ilmavuutensa, mutta on kuitenkin pitänyt muotonsa. Leikkaa paperista lehtikuvio ja aseta leivän päälle kevyesti. Siivilöi vehnäjauhoja lehtikuvion päälle, niin että leipään muodostuu jauhoista lehti. Irrota paperi varovasti leivän päältä.

Maalaisleivän taikina on vetelää, käytä leivonnassa runsaasti jauhoja.
Muotoile taikinasta lehti. Leikkaa paperista (vaikkapa mainoksesta!) lehtikuvio.
Paperisen lehtikuvion avulla saat jauhotettua leipään kauniin kuvion.

Laita uuni kuumenemaan 240 asteeseen, aseta uuninkestävä astia uunin pohjalle lämpenemään uunin kanssa. Nosta leipä uuniin ja laske lämpö 210 asteeseen. Kaada uunin pohjalla olleeseen astiaan kylmää vettä pari desiä ja laita uuninluukku kiinni mahdollisimman nopeasti. Näin leipä saa höyryä paiston aikana ja siihen muodostuu ihana rapsakka kuori sen ansiosta. Päästä höyry ulos luukkua raottamalla 15 minuutin jälkeen.

Paista leipää 210 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes se on ottanut kauniisti väriä myös pohjasta.

Avainsanat: leipojat, leivonta, ohje, resepti, juuri, hapanjuuri, vaalea hapanleipä, levain, le vain, le-vain, pain blanc, painblanc, pain-blanc, maalaisleipä, leipä, limppu, taikina

⇢ Seuraavalla sivulla: Joonatan leipoo - Omena-pekonipiirakka
⇠ Edellisellä sivulla: Vadelmahillo


Ei arvosteluja vielä!



Sinun arvosanasi:



Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Ei kommentteja vielä.

Ajankohtaista

Talvella maistuu kuppi kuumaa ja pala ihanaa kakkua, vaikkapa suussa sulavaa suklaakakkua?


© 2014-2018 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact