EtusivuReseptitOta yhteyttä

Herkullinen myslileipä maistuu erityisen maukkaalta aamupalapöydässä! Voit leipoa myslileivän joko vaaleaan hapanjuureen, jolloin leipä säilyy pidempään ja saa hiukan happamuutta juurestaan, tai tavalliseen tapaan ilman juurta.

Myslileipä

1 leipä.

Aloita hapanleivän leipominen vaalean hapanjuuren valmistuksesta - vaalean hapanjuuren reseptin löydät täältä! Juuren jälkeen tehdään esitaikina ja lopuksi itse leipätaikina esitaikinaan. Valmista esitaikina siis reilun kokoiseen kulhoon, jotta taikina mahtuu siinä myös nousemaan.

Esitaikina (Levain):

  • 80 g viileää vettä
  • 60 g vaaleaa hapanjuurta
  • 60 g vehnäjauhoja
  • 40 g ruisjauhoja

Sekoita aineet keskenään ja vaivaa esitaikinaa 5 minuuttia, kunnes taikina on tasaista. Esitaikina on hyvin löysää, joten sen vaivaaminen käsin on erittäin hankalaa. Voit käyttää käsin vaivaamisessa apuna esimerkiksi pulikkaa tai puulusikkaa. Anna valmiin esitaikinan levätä huoneenlämmössä vähintäänkin 5 tuntia. Esitaikina säilyy jopa viikon ajan, jolloin sitä tulee säilyttää jääkaapissa. Ota esitaikina kuitenkin huoneenlämpöön 5 tuntia ennen taikinan tekemistä.

Käytä hiivaa, jos et usko esitaikinan käyvän tarpeeksi ja riittävän leivän kohotukseen. Pelkkä esitaikina riittää hyvin mikäli siinä oleva hapanjuuri on reippaasti kuplivaa ja sitkeää. Hyvä esitaikina itsessään on noussut huomattavan paljon levon aikana ja myös se on kuplivaa ja sitkeää. Jos esitaikinasi ei ole noussut 5 tunnin levon aikana, lisää taikinaan hiivaa! Taikina on hyvin vetelää ja venyvää.

Taikina:

  • Esitaikina edellisestä vaiheesta
  • 250 g kylmää vettä
  • 13 g suolaa
  • 320 g vehnäjauhoja
  • (5 g kuivahiivaa tai pieni pala tuorehiivaa)
  • 60 g (1,5 dl) mysliä

Yhdistä vesi, suola, vehnäjauho, mahdollinen hiiva ja mysli esitaikinaan ja vaivaa tasaiseksi, noin 5 minuuttia. Voit leipoa myslileivän myös ilman esitaikinaa, jolloin kuivahiivaa laitetaan taikinaan hiukan enemmän, 8 g. Aloita leivän leipominen suoraan taikinasta, eli hyppää yli esitaikinakohdasta.

Anna taikinan levätä kulhossaan 1 tunti, joko liinalla tai muovikelmulla peitettynä. Paina taikina takaisin kulhon pohjalle, niin että ilmat lähtevät taikinasta ja muotoile pyöreäksi leiväksi jauhotetulla pöydällä. Taita taikinan reunat sisälle ja purista nyytiksi. Nosta leipä hyvin jauhotettuun nostatuskoriin tai pyyheliinalla vuorattuun kulhoon. Huomioithan että molemmat sekä kori että pyyheliina tulee jauhottaa runsaalla kädellä, jotta taikina ei tartu kiinni. Kohotusastia auttaa muodostamaan kauniin pyöreän muodon leivälle sekä kauniin jauhotetun pinnan. Anna nousta uudestaan noin 1-2 tuntia, kunnes leipä on melkein tuplannut kokonsa. Pitkät ja toistuvat nousut muodostavat leipään sitkeää rakennetta ja runsaasti makua. Tämän vuoksi taikinaa ei myöskään tarvitse vaivata niin paljon kuin yleensä. Lämmitä uuni 220 asteeseen ennen leivän asettelua uunipellille.

Aseta leivinpaperipala kohonneen leivän päälle ja keikauta se varovasti, mutta nopeasti, pois kohotusastiastaan ja aseta uunipellille.

Paista leipä 220 asteessa, kunnes pinta on ottanut runsaasti väriä, noin 30 minuuttia. Mikäli uunisi on tehokas, laske lämpötila ensimmäisen 10 minuutin jälkeen 200 asteeseen ja paista loppuun. Pitkä paistoaika muodostaa leipään ihanan maukkaan ja rapean kuoren. Leipä on kypsä jo aikaisemmin, mutta maku muodostuu pitkässä paistossa.

Vaaleaan hapanjuureen leivottu leipä säilyy tavallista leipää pidempään, noin 5 vuorokautta. Säilytä leipä paperipussissa tai leikkuulaudalla leikkauspinta alaspäin. Muovipussi pehmentää kuoren ja sen kosteus vanhentaa leivän nopeammin. Säilytä leipää huoneenlämmössä tai hitusen viileämmässä valolta suojattuna, mutta ei missään nimessä jääkaapissa. Jääkaapissa säilytetty leipä vanhenee ja kuivuu huomattavasti nopeammin kuin oikein säilytetty leipä!

Avainsanat: leipojat, leivonta, leipoa, leivotaan, ohje, ohjeita, resepti, reseptejä, leipä, leivät, sämpylä, limppu, ranskalainen, perinteinen, vaalea, hapanleipä, juureen, juuri, hapanjuuri, vehnäjuuri, rusinajuuri, maalaisleipä, hyvä, pain blanc, levain, le vain, hiivaton, villihiiva, juurileipä, vaalea leipä, myslileipä, mysli-leipä, mysli leipä, rusina, kaurahiutale, kookos, pähkinä, aamiaisleipä

⇢ Seuraavalla sivulla: Veera leipoo - Joulujämäcookiet
⇠ Edellisellä sivulla: Joonatan leipoo - Caramelitas-piirakka


Ei arvosteluja vielä!Sinun arvosanasi:Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Ei kommentteja vielä.

Ajankohtaista

Joko olet leiponut ihanaa puolukka-toscapiirakkaamme!
Kirpsakan makea puolukka-toscapiirakka vie kielen mennessään!


© 2014-2022 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact