EtusivuReseptitOta yhteyttä

Vaaleaan juureen leivottu tomaatti-oliivileipä sopii erinomaisesti niin ruokapöytään kuin ilta- tai aamupalaksikin!

Aloita leivän leipominen vaalean hapanjuuren valmistuksesta.

Tomaatti-oliivileipä

1 leipä.

Aloita hapanleivän leipominen vaalean hapanjuuren valmistuksesta - vaalean hapanjuuren reseptin löydät täältä!

Esitaikina (Levain):

  • 65 g viileää vettä
  • 50 g vaaleaa hapanjuurta
  • 50 g vehnäjauhoja
  • 30 g ruisjauhoja

Sekoita aineet keskenään puukauhalla. Laita valmis esitaikina hyvin öljyttyyn kulhoon tai muovilaatikkoon lepäämään huoneenlämpöön vähintäänkin 5 tunniksi. Hyvä tapa on tehdä esitaikina illalla ja jättää se huoneenlämpöön yön ajaksi. Leivo leipä seuraavana aamuna. Esitaikina säilyy jopa viikon ajan, jolloin sitä tulee säilyttää jääkaapissa. Ota esitaikina huoneenlämpöön 5 tuntia ennen leipomista.

Taikina:

  • Esitaikina edellisestä kohdasta
  • 200 g viileää vettä
  • 330 g vehnäjauhoja
  • 13 g merisuolaa
  • (5 g kuivahiivaa/20 g tuorehiivaa tarvittaessa)

Sekoita kaikki aineet esitaikinaan. Vaivaa koneella tai käsin noin 10 minuuttia. Käytä hiivaa, jos et usko esitaikinan käyvän tarpeeksi ja riittävän leivän kohotukseen. Pelkkä esitaikina riittää hyvin mikäli siinä oleva hapanjuuri on reippaasti kuplivaa ja sitkeää. Hyvä esitaikina itsessään on noussut huomattavan paljon levon aikana ja myös se on kuplivaa ja sitkeää. Jos esitaikinasi ei ole noussut 5 tunnin levon aikana, lisää taikinaan hiivaa! Taikina on vetelää ja venyvää.

Anna taikinan levätä kulhossa vähintään 2 tuntia. Jätä kulho huoneenlämpöön ja peitä se muovikelmulla tai muovipussilla. Kaada taikina varovasti kevyesti jauhotetulle pöydälle. Muotoile leipä kevyesti litteäksi, noin 3 cm paksuiseksi matoksi, sormilla painellen. Ripottele päälle saksilla silputtua aurinkokuivattua tomaattia ja puolitettuja oliiveja. Kääri taikina pitkäksi limpuksi. Asettele pitkä leipä voideltuun leipävuokaan, noin 2 litran vuoka. Anna nousta vähintäänkin 2 tuntia huoneen lämmössä tai yön yli jääkaapissa.

Lämmitä uuni 250 asteeseen. Laita paistonkestävä astia uunin pohjalle lämmityksen ajaksi. Kumoa leipä varovasti nostatuskorista tai liinasta leivinpaperoidulle uunipellille. Pistä uunipelti uuniin ja laske lämpötila 200 asteeseen. Kaada nopeasti 2 dl kylmää vettä uunin pohjalla olevaan astiaan ja sulje luukku ripeästi, jotta vedestä muodostuva höyry ei ehdi karata. Höyryn ansioista leipään muodostuu ihana rapea kuori. Paista leipää noin 35 minuuttia. Leipä on kypsä, kun se on ottanut väriä kauttaaltaan ja pohja kumisee sitä kevyesti koputtaessa sormenpäillä.

Säilytä leipää huoneen lämmössä mieluiten paperipussissa tai liinaan käärittynä. Leipä säilyy hyvänä noin 4 vuorokautta.

Avainsanat: leipojat, leivonta, leipoa, leivotaan, ohje, ohjeita, resepti, reseptejä, leipä, leivät, sämpylä, limppu, ranskalainen, perinteinen, vaalea, hapanleipä, juureen, juuri, hapanjuuri, vehnäjuuri, rusinajuuri, maalaisleipä, hyvä, pain blanc, levain, le vain, hiivaton, villihiiva, tomaatti-oliivileipä, tomaattileipä, oliivileipä, tomaattioliivileipä

⇢ Seuraavalla sivulla: Omenalehtileivos
⇠ Edellisellä sivulla: Mascarpone-mustikkapulla


Ei arvosteluja vielä!Sinun arvosanasi:Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Ei kommentteja vielä.

Ajankohtaista

Kesä lähestyy ja leivonnaisissa maistuvat mm. raparperi ja mansikka!
Kirpsakan makea mansikka-raparperipaistos vie kielen mennessään!


© 2014-2022 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact