EtusivuReseptitKurssitOta yhteyttä

Ihana karpalomousse murustetun piparkakun kanssa on loistava makupari. Karpalomousse toimii erityisen hyvin jouluisena jälkiruokana!

Jälkiruokamousse saa kuohkeutensa ja makeutensa kuumamarengista, jonka valmistaminen voi tuntua haastavalta. Marenki on vaivan arvoinen ja tuo mousseen aivan erilaisen keveyden ja suutuntuman. Mikäli kuumamarengin valmistaminen on kuitenkin liian jännittävää voit korvata sen lisäämällä kerman ja sokerin määrää. Kuumamarengin ohjeen löydät täältä!

Karpalon sijasta voit käyttää aivan hyvin myös puolukkaa tai tyrniä!

Karpalomousse

4-6 annosta tarjoiluastian koosta riippuen.

  • 100 g kuumamarenkia
  • 100 g vispikermaa
  • 100 g creme fraichea 28% (ranskankermaa)
  • 170 g tuoreita tai pakastettuja karpaloita
  • 30 g sokeria
  • 4 rkl vettä
  • 1,5 tl (3 lehteä) liivatejauhetta
  • 1,5 rkl vettä

Valmista ensimmäisenä kuumamarenki tämän ohjeen mukaisesti. Kuumamarengin voi valmistaa jopa 3 vuorokautta aikaisemmin ja säilyttää sitä muovikelmulla peitettynä jääkaapissa. Voit korvata kuumamarengin lisäämällä toiset 100 g vispikermaa (ja 2 rkl tomusokeria kermavaahdon sekaan) mousseen. Kuumamarenki tuo mousseen keveyttä ja makeutta.

Keitä karpaloita, 30 grammaa sokeria ja 4 rkl vettä kattilassa keskilämmöllä kunnes karpalot ovat pehmenneet, noin 15-20 minuuttia. Paseeraa karpalot eli paina karpaloseos lusikalla tiheän siivilän läpi kulhoon, jäljelle jää karpalomehu. Valmista sillä välin kermavaahto vatkaamalla vispikerma kevyeksi vaahdoksi.

Liota liivatejauhetta 1,5 ruokalusikallisessa vettä 5 minuuttia. Jos käytät liivatelehtiä tarvitsevat ne tarpeeksi vettä peittyäkseen kokonaan. Kuumenna turvonnut liivatejauhe mikrossa takaisin nestemäiseksi, noin 15-30 sekuntia. Huomioithan, että liivate kuohuu helposti yli kuumentuessaan, joten tarkkaile sitä koko ajan! Lisää kuuma liivate ohuena nauhana paseeratun ja vielä lämpimän karpalomehun sekaan samalla vispilällä voimakkaasti sekoittaen. Liivatelehtiä käyttäessäsi voit liottaa turvonneet lehdet lämpimän karpalomehun sekaan. Anna jäähtyä haaleaksi.

Kaada kuuma liivate(jauhe) ohuena nauhana lämpimän karpalomehun sekaan.

Sekoita creme fraiche ja kermavaahto. Lisää haaleaan karpalo-liivateseokseen kermavaahto-creme fraiche. Nostele sekaisin nuolijalla. Nostele kuumamarenki karpaloseokseen parissa erässä nopeasti mutta varovasti nuolijalla sekaisin.

Murusta piparkakkua tarjoiluastian pohjalle reilu kerros. Nosta päälle reilu kerros karpalomoussea. Murusta moussen päälle lisää piparkakkuja ja lisää päälle viimeinen kerros karpalomoussea. Toista jokaisen tarjoiluastian kohdalla. Nosta jääkaappiin vähintäänkin tunniksi ennen tarjoilua. Murusta pinnalle piparkakkua juuri ennen tarjoilua. Nauti valmistuspäivänä!

Avainsanat: leipojat, leivonta, ohje, resepti, leivos, leivonnainen, joululeivonta, piparit, piparkakut, piparkakku, piparkakkutaikina, pipari, joulupipari, joulu, jälkiruoka, karpalomousse, karpalomusse, karpalo mousse, karpalo-mousse, karpalovaahto, karpalojälkiruoka, karpalotrifle, kuumamarenki, italialainen marenki, creme fraiche, ranskankerma, kermavaahto, karpalo, marjamousse

⇢ Seuraavalla sivulla: Hedelmäinen siemenlimppu
⇠ Edellisellä sivulla: Glögi-pannacotta


Ei arvosteluja vielä!



Sinun arvosanasi:



Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Ei kommentteja vielä.

Ajankohtaista

Joulu tulla jollottaa.
Leivo jouluiseen kahvipöytään vaikkapa näitä herkkuja: gluteeniton suklaa-marenkijäädyke, suklaatryffelikakkua ja rommirusinapullaa!


© 2014-2017 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact