EtusivuReseptitKurssitOta yhteyttä

Hyvää alkanutta uutta vuotta!

Tällä kertaa leivoin, kuten tavallista lasten kanssa, gluteenittomia porkkana-tattarisämpylöitä. Taikinaan lisättiin vielä pellavansiemeniä, joten kuituja ja pehmeitä, hyvälaatuisia rasvoja tuli kaupan päälle :) Tattari on aromikas ja voimakas raaka-aine sekä hyvä proteiinin lähde. Toki kaikki eivät pidä sen voimakkaasta mausta. Itse olen oppinut käyttämään sitä etsiessäni vaihtoehtoja ruokavalioon, jossa perusviljoja ei allergian takia voi käyttää.

Gluteenittomat porkkana-tattarisämpylät

  • 5 dl kädenlämpöistä vettä
  • 50 g tuorehiivaa
  • 1-2 tl suolaa
  • 1 rkl psylliumia
  • 0,5 dl pellavansiemeniä
  • 1 rkl hunajaa/sokeria
  • 2 dl tattarihiutaleita
  • 1,5 dl (n. 100 g) porkkanaa raastettuna
  • 5 dl gluteenitonta jauhoseosta (Sunnuntai, Semper)
  • 1 dl oliiviöljyä

Laita kädenlämpöiseen veteen psyllium ja tattarihiutaleet turpoamaan noin 10 minuutiksi.

Tällä välin voit raastaa porkkanan hienoksi raasteeksi, sekä mitata muut ainekset valmiiksi.

Murenna nesteen joukkoon hiiva. Lisää suola, hunaja ja pellavansiemenet.

Lisää jauhoja vähitellen sekoittaen. Lisää välillä öljyä ja sitten loput jauhot.

Sekoita tasaiseksi ja leivo heti sämpylöiksi.

Jaa taikina pellille jauhotetuin käsin tai lusikoiden avulla noin 15 palaan.

Anna kohota liinan alla noin 20-30 minuuttia ja paista 225 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes ovat pinnalta ruskistuneet ja tuntuvat kevyiltä.

Nauti lämpimänä voin kera. Pakasta loput ja ota sulamaan tarvittava määrä kerrallaan.

Sämpylätaikina on helppo valmistaa, mutta sämpylöiden leipominen on hieman haastavampaa, sillä taikina jää melko löysäksi. Sämpylöiden muotoiluun kannattaa käyttää apuna jauhoja tai ne voi jopa muotoilla pellille lusikoiden avulla. Meidän taikinaan hupsahti tällä kertaa liikaa jauhoja, kun oli useampi mittanainen asialla, joten leipominen oli helpompaa. Toisaalta sitten itse lopputulos oli hiukan liian kova ja sämpylät halkeilivat uunissa. Sekaannusta aiheutti myös se, että jouduin korvaamaan osan jauhoseoksesta riisi- ja maissijauhoilla, koska valmista gluteenitonta jauhoseosta ei ollut tarpeeksi. Jossain vaiheessa innokkaisen pikkukäsien kanssa meni laskut jauhomääristä sekaisin. Kuten aina, viime tipassa taas leivottiin, joten uusintapainosta ei ehtinyt tehdä :)

Mielestäni gluteenittomien sämpylöiden leipominen on hieman haastavampaa kuin perinteisten vehnäsämpylöiden tekeminen. Rakenteen ja maun saaminen kohdalleen vaatii välillä todellista taikakättä. Mutta eihän kaiken aina tarvitse olla niin täydellistä ja tuoreena maistuivat erinomaisesti, vaikka rakenne ei tällä kertaa ollutkaan aivan priima. Tosin sellaisiakin olen tällä ohjeella useimmiten onnistunut valmistamaan :) Oikeissa mittasuhteissa ohje toimii ja rakenne on pehmeä!

Taikinaa voi maustaa tai tuunata myös muilla siemenillä, juustoraasteella, yrteillä tai nesteenä voi käyttää esimerkiksi maitoa, jolloin maku on vielä hiukan täyteläisempi. Neljävuotias tyttäreni on innostunut raastamisesta ja hän halusi ehdottomasti raastaa juustoa, joten laitoimme sitä extraksi sämpylöiden päälle. Ilman juustoa ohje on myös maidoton.

Sämpylät kannattaa pakastaa pian leipomisen jälkeen ja ottaa sulamaan tarvittava määrä. Sitkon puuttuessa tuotteen tuoreus ei säily kovin kauaa. Tuoreena pakastettu, lämmitetty sämpylä taas on kuin juuri uunista tullut.

Mukavia leivonta- ja herkkuhetkiä sinulle!
Sari

Avainsanat: leipojat, leivonta, leipoa, leivotaan, ohje, ohjeita, resepti, reseptejä, Sari leipoo, gluteeniton, keliakia, sämpylät, leipä, porkkana, tattarisämpylät, helpot sämpylät


Ei arvosteluja vielä!



Sinun arvosanasi:



Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Ei kommentteja vielä.

Sari

Olen kolmekymppinen savolaisnainen, kahden pikkutytön (s. 2011 ja 2013) äiti ja yhden miehen vaimo. Asumme Juvalla vanhassa puutalossa, peltojen keskellä, metsien ympäröiminä. Lähellä luontoa ja sen arvokkaita antimia :) Olen valmistunut leipuri-kondiittoriksi Espoon ammattioppilaitoksesta vuonna 2007. Tällä hetkellä leipominen on vain harrastus, tosin oikein mukava ja hyödyllinen sellainen. Blogissa kerron itse valmistamieni tuotteiden lisäksi vähän elämästämme maaseudulla sekä muun muassa näkemyksistäni ruoan alkuperän suhteen. Mitään ekstrahienoja kakkuluomuksia ei ole luvassa vaan perusohjeita tuunattuna. Sellaisia mitä itse arjessa syömme. Tervetuloa mukaan, toivottavasti viihdyt ja opit myös jotain uutta!

Sari leipoo - Gluteenittomat pähkinäpikkuleivät
Sari leipoo - Gluteeniton siemennäkkäri
Sari leipoo - Savolainen ryynirieska
Sari leipoo - Mustikkakukko eli rättänä
Sari leipoo - Juureskierteet
Sari leipoo - Frozen-kakku
Sari leipoo - Gluteeniton suklaa-kesäkurpitsakakku
Sari leipoo - Marjapiirakka
Sari leipoo - Da Capo -banaanikakku
Sari leipoo - Ruis-mantelipiparit
Sari leipoo - Lohi-feta-parsakaalipiirakka
Sari leipoo - Gluteenittomat suklaaleivokset
Sari leipoo - Gluteenittomat porkkana-tattarisämpylät


© 2014-2017 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact