EtusivuReseptitOta yhteyttä

Tällä kertaa leivoin tyttärieni kanssa hieman erikoisempaa herkkua, savolaista ryynirieskaa. Itselleni se on tuttua aivan pikkulapsesta saakka. Muistan vieläkin elävästi kuinka sain pikkunaperona sekoittaa rieskataikinaa mummon kanssa. Usein rieskaan hyödynnettiin aamupuuron tähteet, edellispäivänä keitetyn riisin jämät tai kakun koristelusta ylimääräiseksi jäänyt kermavaahto. Välillä rieskaa valmistettiin iso erä, niin että puu-uunissa oli useita peltejä kerrallaan. Ryynirieskasta löytyykin varmasti monia eri variaatioita. Tässä blogissa nyt yksi vakio-ohje, millä olen itse oppinut rieskaa valmistamaan.

Ryynirieska on erittäin helppo valmistaa. Kaikki ainekset vain sekaisin ja kuumaan uuniin paistumaan. Onnistuu siis kokemattomammaltakin leipurilta. Rieska myös säilyy viileässä useita päiviä mehevänä. Alla oleva ohje on mitoitettu sähköuunin pellille.

Savolainen ryynirieska

  • 1 l piimää
  • 3 dl rikottua/kokonaisia esikypsytettyjä ohrasuurimoita
  • 2 munaa
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 2 dl maitoa/kermaviiliä
  • 2 tl suolaa
  • (50 g voisulaa/öljyä)

Laita ohrasuurimot turpoamaan piimän sekaan jo edellisenä iltana tai vähintään 2-3 tuntia ennen rieskan valmistusta. Käytä esikypsennettyjä suurimoita!

Lisää piimä-ohraseokseen muut aineet.

Levitä seos leivinpaperin päälle uunipannulle. Levitä tasaiseksi.

Paista 250 asteessa noin 30 minuuttia.

Tarjoa lämpimänä munavoin, voin, reajuustolevitteen tai juuston kera.

Meidän rieskasta tuli tällä kertaa paksumpi versio, sillä sähköuunin reunallinen pelti on mystisesti kadonnut aikapäiviä sitten ja uutta uuniin sopivaa ei ole vielä löytynyt tilalle. Jouduimme sitten laittamaan koko erän 3/4 kokoiselle pellille, joten itse rieskasta tuli hieman turhan paksua. No eipä se makuun vaikuttanut :) Kuten edellä totesin, rieskaan voi hyvin käyttää esimerkiksi puuron tähteitä tai kerman jämiä jopa vatkattuna. Kerma pehmentää ohran makua myös mukavasti.

Taikinaan voi halutessaan laittaa myös sulatettua voita tai öljyä, varsinkin jos haluaa oikein perinteistä herkkua valmistaa. Itse jätän sen useimmiten pois, kuten nytkin, kun rieska tuli vain "omaan käyttöön". Valion uutuustuote raejuustolevite sopi varsin mainiosta rieskan päälliseksi. Tietysti munavoi on se perinteinen rieskan aisapari.

Nuorempi tyttäreni keksi jostain, että rieska on poikien ruokaa ja sanoi, että haluaa leipoa tyttöjen herkkua :) :) No niinpä sitten vielä tekaistiin arkinen marjapiirakka kaurasta iltapalan jälkipalaksi.

Aurinkoisia kevätpäiviä toivottaa Sari

Avainsanat: leipojat, leivonta, ohje, ohjeita, resepti, reseptejä, Sari leipoo, perinteinen, savolainen ryynirieska, ohrarieska, rieska, ryyni-rieska, ryyni rieska, leipä

⇢ Seuraavalla sivulla: Veera leipoo - Toscapiirakka
⇠ Edellisellä sivulla: Joonatan leipoo - Gluteeniton bataattipiirakka


Lukijoiden arvosana:

*****

Sinun arvosanasi:Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Ei kommentteja vielä.

Sari

Olen kolmekymppinen savolaisnainen, kahden tytön (s. 2011 ja 2013) äiti ja yhden miehen vaimo. Asumme Juvalla vanhassa puutalossa, peltojen keskellä, metsien ympäröiminä. Lähellä luontoa ja sen arvokkaita antimia :) Olen valmistunut leipuri-kondiittoriksi Espoon ammattioppilaitoksesta vuonna 2007. Tällä hetkellä leipominen on vain harrastus, tosin oikein mukava ja hyödyllinen sellainen. Blogissa kerron itse valmistamieni tuotteiden lisäksi vähän elämästämme maaseudulla sekä muun muassa näkemyksistäni ruoan alkuperän suhteen. Mitään ekstrahienoja kakkuluomuksia ei ole luvassa vaan perusohjeita tuunattuna. Sellaisia mitä itse arjessa syömme. Tervetuloa mukaan, toivottavasti viihdyt ja opit myös jotain uutta!

Sari leipoo - Gluteenittomat pähkinäpikkuleivät
Sari leipoo - Gluteeniton siemennäkkäri
Sari leipoo - Savolainen ryynirieska
Sari leipoo - Frozen-kakku
Sari leipoo - Ruis-mantelipiparit
Sari leipoo - Gluteenittomat suklaaleivokset
Sari leipoo - Gluteenittomat porkkana-tattarisämpylät
Sari leipoo - Mustikkakukko eli rättänä
Sari leipoo - Gluteeniton suklaa-kesäkurpitsakakku
Sari leipoo - Juureskierteet
Sari leipoo - Da Capo -banaanikakku
Sari leipoo - Marjapiirakka
Sari leipoo - Lohi-feta-parsakaalipiirakka


© 2014-2022 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact